Kako do sobe iz snova?

Kako do sobe iz snova?

By | 2018-03-14T17:15:03+00:00 February 9, 2018|0 Comments

Vaša spavaća soba bi trebalo da predstavlja Vaš kutak mira, oazu opuštenosti i mesto gde se osećate sasvim sigurno. A ako uložite malo dodatnog truda u savršeno opremanje svoje spavaće sobe, spavaćete bolje nego ikada pre.

Ulaganje u pravi dušek je ulaganje u zdravlje

Prva i osnovna stvar koja utiče na dobar odmor jeste kvalitetan dušek, i to dušek koji će u potpunosti odgovarati Vašim navikama i potrebama u spavanju.

Ako preferirate spavanje na leđima, birajte tvrđe dušeke koji će očuvati ispravan položaj kičmenog stuba tokom čitavog spavanja. S obzirom na to da svi dušeci od pene poseduju bazni sloj od potporne standardne PU pene i sloj (ili različite slojeve) memorijske pene, birajte one dušeke gde je sloj standardne pene viši, kako bi i tvrdoća bila izraženija.

Ukoliko spavate na boku ili često menjate položaje spavanja, odličan izbor su dušeci srednje tvrdoće, koji poseduju više slojeva memorijske pene različite gustine i koji su prilagođeni kombinovanim položajima spavanja, kao sjajan balans potpore i mekoće.

Za osobe koje pretežno spavaju na stomaku, poželjno je da biraju modele dušeka koji poseduju fleksibilne i elastične vrste memorijske pene, kao što je sloj pene koja ima svojstva prirodnog lateksa, što omogućuje osećaj mekoće, elastičnosti i blagog ugibanja pod pritiskom težine, kako bi telo ostalo u što prirodnijem položaju.

Ako ste skloni osećaju prekomerne vrućine tokom sna i pojačanog znojenja, onda treba da odaberete dušek sa letnjom i zimskom stranom, obogaćen česticama gela koji pospešuje termoregulaciju i ravnomerno raspoređuje toplotu, jer će Vam ovakav model  omogućiti zdrav i udoban san.

Dobar jastuk zlata vredi

Udobnost je veoma subjektivna, pa tako isto model jastuka neće odgovarati svakome. Najvažnije je da jastuk birate prema položaju spavanja koji preferirate, ali i prema obliku, tvrdoći i visini jastuka koja Vam odgovara.

Ako spavate na leđima i boku, jastuci anatomskog oblika od memorijske pene će u poptunosti ipratiti krivinu vrata i oblik glave, popuniti prostor između tela i podloge i istovremeno održati pravilan položaj kičme.

Osobe koje spavaju na stomaku najčešće preferiraju niže i vazdušastije jastuke, kako ne bi došlo do krivljenja vrata i jutarnjeg bola i ukočenosti. Zato su jastuci manjih dimenzija ili jastuci klasičnog oblika punjeni pahuljama memorijske pene odličan izbor.

Kod kombinovanih položaja spavanja birajte jastuke od memorijske pene koji su namenjeni svim položajima spavanja i u potpunosti se prilagođavaju položaju koji odaberete.

Blokirajte buku

Osobe koje žive u prometnim delovima naselja su često suočene sa neprijatnim zvucima saobraćaja i gužve. Poseban problem je noć kada sve utihne, a da ne pominjemo vikend, kada gužva postaje još izraženija, št osvakako može negativno uticati na kvalitet spavanja. Ako zatvoreni prozori ne rešavaju problem, pokušajte sa slušalicama i slišanjem laganih ritmičnih zvukova prirode.

Pročistite vazduh

Ako patite od astme, alergija ili bilo kakvih drugih problema sa disanjem, onda veoma dobro znate da suv vazduh, prašina ili neodgovarajuća oprema za spavanje mogu rezultirati neprekidnim kijanjem, šmrkanjem i poteškoćama sa disanjem, a to su pouzdane „ubice“ spavanja. Uređaj za prečišćavanje vazduha može pomoći da se eliminišu zagađivači, polen i drugi alergeni iz prostorije. Rezltat: čvršći i dublji san.

Zavese za zatamnjivanje

Verovatno već dobro znate da previše svetla u spavaćoj sobi može da omete san – i da oteža pokušaj da zaspete, na prvom mestu, ali i da Vas probudi u bilo koje doba. Dobar san može da upropasti čak i mala količina svetlosti – ekran telefona koji sija, svetlost indikatora različitih uređaja i punjača, pa čak i spoljna svetlost koja dopire iz susednih objekata.

Odlično rešenje su zavese za zamračivanje, koje su izuzetno funkcionalne, ali i dekorativne. Ako ne želite da menjate svoje omiljene zavese ili Vam je ovakvo rešenje potrebno na putu, nećete pogrešiti ni sa maskom za spavanje.

Isprobajte aromaterapiju

Znate li da određeni mirisi značajno pomažu telu se opusti i pripremi za dubok i miran san. Aroma koju ispušta lavanda, primera radi, je prirodni relaksant, a ovakav miris možete pronaći u različitim oblicima. Mirisna sveća, esencijalna ulja ili kupka sa aromom lavande su najčešći oblici, a svaki će Vam biti jednako koristan.

Tagovi

Leave A Comment

Vaš komentar

Ime

Email

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa našim akcijama, novitetima i čitajte besplatne savete o zdravlju, spavanju i uređenju doma