Naspavani i uz novorođenče

Naspavani i uz novorođenče

By | 2018-01-31T10:36:34+00:00 January 24, 2018|Tags: , , , |0 Comments

Ako ste novopečeni roditelj, verovatno ste i dalje u strahu i grču da Vašoj bebi nije sve potaman.

Ipak, nemojte zaboraviti da brinete o svom zdravstvenom stanju, pogotovo kada je u pitanju (ne)spavanje.

Novorođene bebe često spavaju u „turama“ od po tri ili četiri sata, čak i noću. Razlog tome je što se ne rađamo sa cirkadijalnim ritmom (biološki ritam koji usklađuje dnevne i noćne funkcije organizma), već je potrebno vreme da se on razvije.

Dakle, dok je noć za nas znak da je vreme za „gašenje“, bebama je to možda savršeno vreme za plakanje, gugutanje i spoznavanje novog sveta u koji su stigle, a kada je Vaša beba budna – budni ste i Vi.

Zbog spavanja po segmentima, sasvim je normalno da se osećate umorno, dekoncentrisano i zaboravno, a u porastu je i rizik od depresije.

Zato pametno koristite vreme kada Vaš bebac drema. Iako Vam brojne kućne obaveze deluju kao prioritet, ne zaboravite da čak i brza dremka od 20-30 minuta može učiniti čudo! Osećaćete se odmornije, srećnije i bićete više koncentrisani.

Naravno, to ne znači da treba da legnete da spavate svaki put istog trenutka kada beba zaspe, ali s obzirom na to da je bebeći san podeljen u više navrata tokom dana, iskoristite barem jedan deo za nadoknađivanje sna.

Ako ste u mogućnosti, podelite noćno ustajanje u „smene“ sa partnerom. Tako ćete oboje imati mogućnost da više spavate, a obostrana iscrpljenost će biti manja. Naravno, imajte na umu da, ukoliko je red na oca, neophodno je da mleko bude unapred pripremljeno kada novorđenče ogladni tokom noći.

Ako ste pre dolaska najmlađeg člana porodice bili velika spavalica i često se pitate kako uopšte uspevate da hodate i funkcionišete tokom dana, bez brige – većina beba već oko šestog meseca počinje da spava duže, uz mnogo manje prekida i to čak od 9 do 12 sati noću.

 

Leave A Comment

Vaš komentar

Ime

Email

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa našim akcijama, novitetima i čitajte besplatne savete o zdravlju, spavanju i uređenju doma