Putovanje sa bebom

Putovanje sa bebom

By | 2018-03-14T17:14:23+00:00 February 2, 2018|0 Comments

Putovanje sa bebom je predivan porodični doživljaj, ali isto tako u pojedinim trenucima može biti i sasvim dovoljno da izazove pravi nervni slom, pogotovo kada govorimo o samoj vožnji. Noćna vožnja, briga o tome kako će drugi putnici reagovati na plač bebe i stalna strepnja da nećete poneti dovoljno pelena, igračaka, kreme ili maramica za put mogu biti zaista iscrpljujući.
Najveća briga sa kojom se novopečeni roditelji suočavaju je, možda, kako će beba spavati? Kod kuće je mnogo lakše: u dobro poznatoj sredini, pravilno opremljenom krevecu i manje- više ustaljenom rasporedu. U autobusu ili avionu ova pravila ne važe. Uz ovih par saveta, putovanje sa najmlađim članom porodice može proći sa mnogo manje stresa, aništa Vas ne košta da pokušate.

Držite se rutine

„Unutrašnji sat“ Vašeg deteta kuca po svojoj dinamici, gde god da ste i zbog toga je dobro da pažlljivo pratite raspored spavanja bebe, kako biste preduhitrili nervozni bebeći plač usled iscrpljenosti. Novorođenčad i bebe u prvim mesecima obično imaju potrebu za dremanjem nakon nekih 90 minuta u budnom stanju, dok starije bebe i mala deca mogu izdržati budne i do nekoliko sati.

Nosiljka je spas

Nosiljka (koju god vrstu da preferirate) je odlično rešenje za duža putovanja sa bebama i malom decom koja su navikla da ih nosite na ovaj način. Ruke će Vam biti slobodne, dete će se osećati ušuškano i sigurno, a blago truckanje vozila u kombinaciji sa standardnim „nunanjem“ će umiriti i uspavati većinu mališana.

Dobar jastuk za put je nezamenljiv

Ako putujete sa malim detetom, ono će mnogo lakše zaspati ako pod glavicom ima meko i udobno jastuče. Ako je u pitanju novorođenče koje svakako još uvek ne sme da spava na podlozi, jastuče će biti spas za Vaše ruke. Svim roditeljima se barem jednom dogodilo da završe držeći bebu u najneudobnijem položaju ikada, jer se plaše da će i najmanji pokret izazvati buđenje i plač. Zato se bolje namestite udobno, jer ne znate koliko to može da traje.
Klasičan putni jastuk za vrat će Vam pomoći da se i sami opustite, odmorite i naoružate dodatnom energijom, kako bi Vaš mališan uživao u svojim prvim putovanjima.
Ipak, ako ste se našli u ulozi vozača, lumbalni jastuk od memorijske pene će pružiti neophodnu potporu Vašoj kičmi, prilagodiće se najudobnijem položaju za vožnju i sprečiti neprijatan osećaj ukočenosti u leđima. Vi ćete se osećati mnogo odmornije, koncentracija će biti bolja, pa će čitav put biti udobniji i Vama, ali i Vašim malim i velikim saputnicima.

Ne zaboravite ćebence ili vreću

Ako ušuškate svoju bebu u lagano, pamučno ćebence ili vreću za bebe, uticaj spoljnih faktora će biti sveden na minimu. Svetlost, buka, muzika i razgovori će utihnuti i stvoriti mnogo povoljniju atmosferu za slatke snove.

Zamračite prostor

Samo zamislite uslove u kojima Vi najlepše spavate – mračno, tiho i nikako pretoplo. Zato je odlična ideja da sa sobom ponesete nešto što će Vam pomoći da zamračite prostoriju – čaršaf ili portabl zavese za zamračivanje. Možda će se dnevna soba ili kuhinja pokazati kao mnogo prijatnije i pogodnije mesto za postavljanje kolevke.

Tagovi

Leave A Comment

Vaš komentar

Ime

Email

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa našim akcijama, novitetima i čitajte besplatne savete o zdravlju, spavanju i uređenju doma