Koliko znate o memorijskoj peni?

Koliko znate o memorijskoj peni?

By | 2018-06-07T11:34:37+00:00 June 7, 2018|Tags: , , , , , |0 Comments

Dobar, okrepljujuć i miran noćni san jedan je od najbitnijih uslova za zdrav život i normalno funkcionisanje.

Ipak,  brojne okolnosti mogu uticati upravo na nedostatak istog- od glavobolje, ukočenosti, hrkanja, pa sve do različitih poremećaja sna.

Da li memorijska pena može da pomogne pri uklanjanju i ublažavanja ovih problema i da Vam obezbedi savršen san?

Dok su oni koji je nisu isprobali još uvek skeptični, brojni konzumenti proizvoda za spavanje od memorijske pene se upravo u ovaj savremeni materijal i kunu!

Za početak, neophodno je razjasniti šta je to memorijska pena, kako nastaje i koja su to svojstva koja je čine tako posebnom.

 

MEMORIJSKA PENA jesredinom 1960-ih godina, stvorena za NASU, i to kako bi se sedišta letelica učinila udobnijim za duga i naporna svemirska putovanja.

Napravljena je od supstance koja je poznata pod nazivom „viskoelastik“, a koja poseduje sjajnu dvostruku mogućnost- sa jedne strane može da apsorbuje veliku količinu energije, dok je sa druge strane meka i vazdušasta.

Ono po čemu se memorijska pena razlikuje od drugih materijala jeste sposobnost oblikovanja prema konturama tela, što se javlja kao odgovor na pritisak i toplotu, te čak i raspoređuje telesnu težinu u jednakoj razmeri po čitavoj površini, i tako oslobađa tačke pritiska.

Onog trenutka kada se težina ukloni, memorijska pena se vraća u svoj prvobitni oblik, bez ikakvih tragova, pregiba ili lomljenja.

Sa prvobitnom namerom da zaštiti astronaute NASE od udara, memorijska pena je osmišljena kao mekana, prilagodljiva i veoma udobna masa. Nakon „probijanja leda“ u probnom letu, memorijska pena je u široku upotrebu ušla na velika vrata. Primera radi, korišćena je za postavljanje šlemova i obuće ; u medicini je veoma popularna u protetici, kao i za izradu posebnih podloga za udobnost i sprečavanje pojave rana od ležanja kod pacijenata koji su nepokretni ili slabo pokretni.

Ipak, ono zbog čega nam je memorijska pena najpristupačnija jeste njena široka upotreba u izradi dušeka, naddušeka i jastuk,a i to najšireg dijapazona debljine, gustine, tvrdoće, dimenzija i oblika. Svakako, to nije bez valjanog razloga.

PREDNOSTI MEMORIJSKE PENE u odnosu na druge materijale koji se upotrebljavaju u proizvodnji dušeka i jastuka su veoma raznolike – od neograničenih mogućnosti oblikovanja i kombinovanja zarad različitih namena i boljih rezultata, sve do mogućnosti praktičnog pakovanja i lakše upotrebe.

Ipak, najbitnije pitanje u čitavoj priči o memorijskoj peni jeste: MOGU LI NJENA POSEBNA SVOJSTVA ZAISTA UTICATI NA POBOLJŠANJE KVALITETA SNA?

-Odgovor je jedno veliko „DA“- kako naučno, tako i iskustveno.

Naime, dušeci i jastuci izrađeni od memorijske pene poseduju sposobnost da se prilagode obliku tela i tako pruže idealnu potporu prirodnom položaju kičme tokom spavanja. Njihova vazdušasta struktura doprinosi boljem protoku vazduha, a brojne mogućnosti oblikovanja omogućavaju nastanak anatomskih, ergonomskih i terapeutski efikasnih proizvoda.

Naravno, uzevši u obzir da ne odgovara svakoj osobi jednaka čvrstina podloge za spavanje, razvijena je mogućnost proizvođenja pene različitih čvrstina – od najmekše, namenjene ljubiteljima penastog i vazdušastog osećaja, do najčvršće koja odgovara onima koji vole osećaj stabilnosti i čvrstine.

Time je tehnologija još jednom dokazala da je moguće napraviti materijal koji će zadovoljiti i zdravstvene i funkcionalne i brojne druge uslove.

 

 

Leave A Comment

Vaš komentar

Ime

Email

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa našim akcijama, novitetima i čitajte besplatne savete o zdravlju, spavanju i uređenju doma